Határtalanul

Iskolánk 14 tanulója és két szakoktatója szakmai tanulmányúton vett részt Sepsiszentgyörgyön a Berde Áron Szakközépiskola vendégeként 2012. március 12-16. között.

A pályázati program a: Székely étkek nyomában. A sárgarépa a fodrászatban címet viseli.

A résztvevő diákok öt szakmacsoportba tartoznak (pincér, szakács, kereskedő, fodrász, vendéglős) és 9-14. évfolyamon tanulnak.

A program a viszonosság elve alapján működik, így a Berde Áron Szakközépiskola diákjait 2012.04.02-06. között fogadjuk az iskolánkban.

A partner intézmény részéről szintén 14 tanuló és két szakoktató vesz részt az együttműködésben.

A kétszer ötnapos projekt során a résztvevők különböző szakmai feladatokat hajtanak végre és megismerkednek egymás életével, történelmével, közös kulturális gyökereivel, illetve gasztronómiai hagyományaival.

Az együttműködésben résztvevő diákok elkészítenek egy alapfokú román – magyar szakmai szótárat a leggyakrabban használt kifejezésekre építve, illetve összeállítanak egy Székely-Palóc receptúra gyűjteményt. A fodrászok pedig elsajátítják a sárgarépa alkalmazási technikáját.

Az együttműködésre a HATÁRTALANUL! program keretében került illetve kerül sor.

A program megvalósítását a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. 1342000 Ft-tal támogatja.

Az első találkozás során készült „termékeket” és képeket a fotógalériánkban meglehet tekinteni, vagy közvetlenül ITT!

Letöltések:

 

Második találkozás

A Határtalanul! Pályázati program keretében a viszonosság elve alapján 2012. április 02-06. között fogadta a Szent Lőrinc Szakközépiskola a partner Berde Áron Szakközépiskola (Sepsiszentgyörgy ) 14 tanulóját és két szakoktatóját.

A résztvevők véleménye szerint tartalmas és szép napokat töltöttek el az iskolánkban.

A program során elkészült a Székely-palóc receptúra gyűjtemény és a fodrászok egy nagyon érdekes, sárgarépás technikát (hajpakolás és díszítő elem) ismertettek meg iskolánk fodrász tanulóival.

A receptura gyűjteményből kiválasztották a csorbát és a kürtős kalácsot.

Ezeknek, az ételeknek az elkészítését együtt megtanulták és a program csúcspontjaként közösen, elkészítették, majd vacsorára ezt tálalták fel a többi résztvevőnek.

A minőséggel nem volt semmi probléma, hiszen a feltálalt menü az utolsó cseppig elfogyott.

Letöltések: